Књаза Милоша 161
18220 Aleksinac

+ 381 18 800 816
al2book@yahoo.com

103

Општина Алексинац се простире на 707 км2 и једна је од пет највећих општина по територији у Републици Србији са око 70 насеља. Сходно оваквој површини општине и великом броју разуђених насељених места још седамдесетих година прошлог века у Алексинцу се јавила потреба и реализована идеја о покретној библиотеци и унапређењу библиотекарства у нашој општини. Прво возило кренуло је на терен 1975. године и обилазило је 28 насеља. Због ширења делатности библиотека је касније имала још неколико возила. Временом, пружање услуга покретне библиотеке се проширивало како је интересовање за књигом код корисника расло. Нажалост, деведесетих година је166 лоша економска ситуација и криза у друштву због ратних дешавања утицала и на рад покретне библиотеке, тј. она је престала са радом све до 2008. године када је Библиотека ,,Вук Караџић“ добила ново возило, библиобус, на пројекту код Министарства културе. Локална самоуправа је такође пружила велику подршку и помоћ за поновно покретање рада покретне библиотеке. Од тада се наставља пружање услуга на терену. Досадашњи библиобус, од 2008. године до данас је обилазио 40 насељених места у нашој општини. За ових 12 година уписано је преко 7800 корисника. Међу корисницима покретне библиотеке највише је деце.
167Да је константан рад на терену био успешан и плодотворан уз стално унапређивање и обогаћивање услуга није остало непримећено код представника локалне самоуправе и надлежних министарстава. Доказ за то је и нови библиобус који је локална самоуправа добила за потребе покретне библиотеке на конкурсу Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Крајем 2020. године представницима Библиотеке ,,Вук Караџић“ Алексинац је ново возило предато на коришћење. Ново возило марке Citroen jumper, дугачко око 6 метара, адаптирано је и прилагођено потребама покретне библиотеке, уграђене су полице чији је капацитет око 1500 књига. Ентеријер возила је одрађен квалитетним медијапаном у различитим бојама као занимљив детаљ корисницима услуга библиобуса. Такође, уграђен је телевизор намењен интерактивном раду са децом и реализацији разних DSC 0139радионица и пројеката. Возило је прилагођено да корисници могу да уђу у унутрашњост возила и сами одаберу књиге. Фонд ће се зановити новим и интересантним насловима, сликовницама, интерактивним играма и лектиром.
Планови у раду у новом библиобусу су велики и ми жељно исчекујемо тренутак када ћемо се поново срести са нашим корисницима на терену.

DSC 0146